Hvorfor gå i terapi?

Jeg møder af og til mennesker som spørger, hvad det er, der får folk til at opsøge terapi.
Der kan være rigtig mange grunde til at mennesker opsøger en terapeut.
Det kan være fordi man har stress, er deprimeret, har angst, har svært ved at tænke positive tanker om sig selv, står midt i en sorg, er blevet skilt, har tendens til overbekymring, er i et svært parforhold, mangler selvtillid, mangler selvværd, har svært ved at se meningen med livet, er bange for døden eller livet, er ked af det det meste af tiden, er afhængig af mad, alkohol eller noget helt tredje……

Alle, der kommer hos mig, kæmper med noget, der har med relationer at gøre. Nogle har det svært i relationen til en partner, til et familiemedlem, til en kollega eller en ven og andre har det svært i relationen til dem selv. Alle de kampe er smertefulde!

Vores hjerne er finurlig og kan ikke skelne mellem fysisk smerte og psykisk smerte – det er det samme sted i hjernen, der bliver aktiveret. Mærker vi fysisk smerte, eller truslen om fysisk smerte, løber vi væk, kæmper vi, eller fryser vi. Det samme sker, når smerten handler om relationer. Nervesystemet aktiveres som om det handler om liv eller død og vi kæmper, vi løber væk/flygter, eller vi fryser og bliver ude af stand til at handle.

Her blot et par fuldstændig anonymiserede eksempler på bevæggrunde for at mennesker opsøger mig for at få hjælp:

Et par som har været sammen i hele deres voksenliv og som opdager, at de ikke længere ved, hvorfor de er sammen! Som kommer til mig, fordi de begge har svært ved at acceptere, hvis de skal gå hver til sit, samtidig med at de ved, at de lever to meget separate liv. Så i håb om at kunne genfinde lysten til parforholdet, i håb om at mærke viljen igen for at kæmpe for nærhed, intimitet og kærlighed har de valgt at opsøge mig som parterapeut. Her får de hjælp til i en tryg ramme at få sagt ord på deres erfaringer, tanker, følelser, drømme og længsler og de får hjælp til at lytte til den andens fortælling. Det kræver mod både at fortælle om svære tanker, og det kræver mod at turde lytte til svære tanker. Den hjælp samt indsigt om parforholdets psykologi får de her.

Et andet eksempel er en mand i 30´erne som opsøger hjælp, fordi han føler sig ensom – til trods for at han har et netværk – og som erfarer, at han gang på gang kasserer den ene kæreste efter den anden samtidig med, at han har en grundlæggende længsel efter samhørighed. Det skaber frustrationer og skaber et negativt selvbillede, som påvirker hans måde at være i verden på; hans måde at se sig selv og andre mennesker på. Og et negativt selvbillede påvirker vores tanker, vore tanker påvirker vores følelser, adfærd og ofte sætter det også spor i kroppen. Der er altså meget på spil, når vi udvikler et negativt selvbillede – heldigvis er der også mange veje til at løsne op og ændre det på!

Det er blot et par eksempler fra mennesker, der opsøger min hjælp; fordi de bøvler med noget i livet, og som har erkendt, at de ikke kan løse det selv; dertil er det for fastlåst og svært.

At komme her giver mulighed for at få talt om det sårbare, få viden, redskaber og få bearbejdet det der gør ondt, sådan så livet igen kan leves, og man kan ånde frit, som en klient beskrev det.

Psykoterapi er at et medmenneske med faglig indsigt hjælper dig videre ud af din livsvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 
Scroll to Top