Når sandhedsdiskussioner flytter ind

Af Lisbeth Ryelund 

Jeg har ret – og du tager fejl!

Kender I det?

Når vi diskuterer, tager vi gerne hver især patent på sandheden. Diskussionen bliver en sandheds-diskussion. Jeg har ret, og du tager fejl.

Den indstilling er meget naturlig og velkendt men desværre ikke befordrende for at lande løsninger, kompromisser eller opnå enighed. For at undgå at diskussionerne går i hårdknude, er det bedste vi kan gøre at øve os. Øve os i at se perspektivet fra den andens side. På en måde at gå på besøg hos den anden. Se den andens perspektiv. Gøre mig nysgerrig og stille spørgsmålet om, hvordan kan det være, at du tænker sådan? Hvad er det, der gør, at du mener, som du mener? Hvad er der på spil for dig i den her diskussion? Det handler om at gøre sig nysgerrig på en åben måde, hvor jeg faktisk er villig til at lytte ti dig og dit perspektiv.

Svarene vil gøre os klogere på den andens synspunkt og udvide ens egen horisont. Det er ikke sikkert, at vi derigennem opnår enighed, men vi udfordrer os selv og bliver helt sikkert klogere på det andet menneske. Så næste gang du står i en uenighed med en kollega, ven, partner så prøv noget nyt: Stop med at tage patent på sandheden. Gør dig umage og stil spørgsmål til den andens opfattelse af sandhed og se hvad der sker! -Måske sker der noget uventet og bedre!