7 gode råd til at passe på dit parforhold

Af Lisbeth Ryelund 

1) Holde ved lige. Vi går til serviceeftersyn med så mange ting i vores hverdag. Vi børster tænder dagligt for at forebygge smerter i tænderne. Vi går til tandlæge årligt for at tjekke op på tændernes tilstand, før der kommer problemer. Vi sender bilen til serviceeftersyn. Vi går til skole-hjem samtaler for at tjekke op på børnenes faglighed og trivsel. Alt sammen fordi det er en del af kulturen.

Et parforhold skal også plejes, for at det bliver ved med at være trygt for begge partner. Derfor denne opfordring her i min blog til, at I også husker at give jeres parforhold et service-eftersyn. At I husker at gøre noget aktivt for jeres parforhold. Det kan være gennem interesse og omsorg til hinanden. Det kan være ved aktivt at gøre noget, som du ved skaber glæde hos den anden.

2) Holde af En af de faktorer, der er afgørende for et godt parforhold er naturligvis, at vi holder af hinanden. Det er ikke sikkert, at vi nærer lige store følelser for hinanden hele tiden; måske kommer der perioder, hvor du har sværere ved at mærke de kærlige følelser for din partner, men grundlæggende er det at holde af den anden livgivende.

3) Holde sammen I alle parforhold vil der komme udfordringer, konflikter eller forhindringer. Vi kan ikke undgå at skuffe hinanden eller at lave fejl. Når vi lever så tæt sammen, bliver vi vidner til hinandens sårbarheder og bagsider. Det der er vigtigt er, om vi formår at tale sammen om vores udfordringer; om vi formår at snakke sammen, når vi sårer hinanden, når vi kommer til at begå fejl. Tal sammen om jeres udfordringer, hvis I kan.

4) Holde igen Når vi bliver uenige om noget i vores parforhold, har vi det med at stå fast på vores egen holdning, vores eget perspektiv, og vi kommer let ind i en sandhedsdiskussion med hinanden. En diskussion hvor begge holder fast i at kende sandheden. Jeg har ret, og du har uret! Det kommer der sjældent noget konstruktivt ud af! I stedet kan der være noget nyttigt at holde igen med egen

holdning og ”sandhed” og i stedet indtage en detektivrolle og undersøge partnerens perspektiv. Hvorfor mon han mener, som han gør? Hvad er det han ser, som jeg ikke ser? Det handler om at gøre mig nysgerrig, stille spørgsmål til den andens oplevede sandhed – derigennem kan vi få flere perspektiver fremfor kun at se på en given konflikt gennem mit eget og ofte snævre blik

5) Holde tonen Tænk på hvordan du i din kommunikation bidrager positivt til jeres forhold. Vi får sagt så meget gennem vores tonefald, meget mere end de sagte ord. Læg mærke til hvad der sker med dit eget eller din partners tonefald, når noget bliver svært imellem jer og øv dig i selv at holde en ordentlig tone

6) Holde om At holde om hinanden er en måde at bekræfte hinanden på, at lade den vide at du er betydningsfuld for mig. Der ligger rigtig meget kærlighedssprog i at kunne holde om og mærke det andet menneske helt tæt på.

7) Holde ud Vi kommer til at begå fejl, vi kommer til at såre hinanden. Der vil komme perioder, hvor vi sukkerog synes at parforholdet er blevet gråt. Det er normalt at opleve nedture i parforholdet Det er ikke mængden af konflikter, der er afgørende for, om vi lykkes med at holde ud. Det er i stedet, hvordan vi lykkes med at forsone os bagefter og komme videre sammen, der er afgørende for om vi lykkes med at holde ud.